More nonstructural failure in Milstein Hall

Last summer (2015), the plaza behind Milstein Hall at Cornell University, along with the concrete fascia over the spaces that sit beneath the plaza, were cut up and put back together again. As I explain in the video embedded below (and on my Critique of Milstein Hall website), the concrete plaza was designed and constructed with no slope and no drain, in violation of standard design and construction procedures. This resulted in a nasty problem in which water, carrying efflorescent residues from the concrete above, worked its way into the gallery space, and onto both the gallery windows and the windows at the west end of the below-grade corridors. The new work doesn’t fix all the intrinsic problems with the design, but seems to fix enough of them, at least for now.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *